De levensduur van een houten meubel

Massief houten panelen

Hout. het is een veelzijdig materiaal. Er is van alles van te maken, van papier en bestek tot meubels en houten panelen. Het is mooi en geeft een gezellige uitstraling, en als je het goed verzorgd gaat het ook nog eens lang mee! Om zo lang mogelijk van je houten panelen te genieten zijn er een paar dingen waarop je moet letten. Daarbij zijn de omgeving waarin het hout zich uiteindelijk bevindt, en de afwerking van het materiaal van uiterst belang. De afwerking beschermt het product voor de schade van dagelijks gebruik en de omgeving van het natuurlijke verwerkingsproces.

De rol van de functie van een object

Houten panelen die als tafelblad worden gebruikt vragen om een andere behandeling als hout dat als tuinhek wordt gebruikt. Ze vertoeven in verschillende omstandigheden en hebben verschillende functies. Een tuinhek moet bestand zijn tegen enorme schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur, maar ook tegen zware wind en boomwortels. Goede afwerking kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld het gebruiken van speciale buitenverf. Een tafelblad moet bestand zijn tegen dagelijks gebruik. Er wordt veel op geleund, er komen gemakkelijk krassen in en kringen op, er wordt eten op gemorst en komen warme pannen op te staan. En als er creatievelingen in huis zijn…. Tja dan kan er van alles gebeuren.

Omgevingsfactoren hebben grote invloed

Hout is een natuurproduct. Dat betekent dat over tijd, hout een afbreek proces ondergaat. Dit wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen. Bovendien heeft hout de eigenschap dat het kan krimpen of uitzetten. Factoren die hier van grote invloed zijn hebben te maken met de atmosfeer. In een hele vochtige ruimte zal hout niet alleen uitzetten, maar ook sneller afbreken en minder stevig worden. In een te droge ruimte zal het hout juist krimpen en dan kan het gaan scheuren. Ook een ongewenste situatie! Daarbij speelt temperatuur ook nog een rol. De wisselwerking van warmte en vocht in de atmosfeer heeft dus grote gevolgen voor de levensduur van je houten meubel!