Een cirkelzaag voor elke klusser

Wanneer ik lange en vooral rechte zaagsnedes moet maken kies ik steevast voor mijn cirkelzaag. Omdat ik zo graag met deze zaag werk gebruik ik ze zowel op accu als op netstroom. De cirkelzaag op accu gaat altijd mee op verplaatsing. Bij verwerking van plaatmateriaal gebruik geniet deze zaag mijn voorkeur, maar ook bij massief of dikker hout doen mijn cirkelzagen wat ik er van verlang. Eén van de belangrijkste factoren bij het gebruik van cirkelzagen vind ik de keuze van het zaagblad. Hoewel er veel verschillen zijn in hardheid van het zaagblad en de positie van de tanden ervan, kies ik vrijwel altijd voor een zaagblad met een groot aantal tanden. Zo krijg ik een effen en vooral rechte zaagrand. Opgelet want bij een te groot aantal tanden krijg je snel brandvlekken. Bij grovere constructies zoals dakverbindingen of plafondkaders gebruik ik een zaagblad met wat minder tanden. Uit ervaring lijkt mij 24 tanden voor dergelijke klussen ideaal.

Keuze van de vakman

Hoewel cirkelzagen ook netjes andere materialen kunnen verzagen, worden ze meestal voor houtbewerking gebruikt. In combinatie met een geleidingsrail is een cirkelzaag niet weg te denken uit het basismateriaal van menig klusser of professional. Zeker wanneer ik op verplaatsing werk, is dat de enigste machine die mij lange rechte stukken kan opleveren. Plinten op maat zagen, rolluikkasten uitbekleden of deur- en raamlijsten hangen,… Stuk voor stuk passeren ze deze zaag. Bovendien is in verstek zagen of schuin afkanten ook geen probleem. Je ziet, ik ben alvast fan van de cirkelzagen!